Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Άδειο το ταμείο της περαίωσης!

Τα ενδιαφέροντα νέα της ημέρας, τι έγραψε ο τύπος, τα blogs, οι ειδήσεις. Πολλοί ήταν αυτοί –ακόμα και μέσα στο υπουργείο οικονομικών–, που είχαν προειδοποιήσει ότι η περαίωση θα κάνει διπλό κακό:

- Και θα προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις στους φορολογούμενους,
- Και δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα.

Απ΄ ό,τι φαίνεται, δεν είχαν άδικο. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τα λάθη επί λαθών και τις αλλεπάλληλες παραλείψεις, που έχουν οδηγήσει σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, και το ότι ουδείς έχει πειστεί ότι αυτή η ρύθμιση θα είναι η τελευταία, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους υπόχρεους, που έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά της περαίωσης. Αποτέλεσμα;

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη αποστολής των σημειωμάτων και οκτώ ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για υπαγωγή ή όχι στη ρύθμιση, τα έσοδα, που έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, είναι πενιχρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ΕΥΡΩ… ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, αν υπολογίσει κανείς ότι σχεδόν όλα τα εκκαθαριστικά έχουν αποσταλεί και ότι – όσοι πληρώνουν τώρα – καταβάλλουν ως προκαταβολή το 20% του συνολικού φόρου, που τους αναλογεί.



Σε υπηρεσιακή σύσκεψη, που... πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο οικονομικών, έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, ενώ δεδομένη είναι πλέον η μεταφορά της διαχείρισης της κατάστασης αποκλειστικά στις εφορίες και όχι πλέον μέσω του κέντρου πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών, το οποίο – εν έτη 2010 – έχει ελλιπέστερη πληροφόρηση από τις ΔΟΥ όλης της χώρας !

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν είτε δικαστικές προσφυγές, είτε κλεισμένες κάποιες εκ των χρήσεων, να είναι και αυτές με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για υπόθεση της χρήσης του 2001, έχει περαιώσει τις χρήσεις 2002 έως και 2007, και θέλει να ρυθμίσει τις χρήσεις του 2008 και του 2009. Έλαβε, λοιπόν, εκκαθαριστικό από το ΚΕΠΥΟ, που τον καλεί να πληρώσει φόρο περαίωσης για όλες αυτές τις χρήσεις μαζί! Και δεν είναι μόνο αυτό: όταν απευθύνθηκε κατ΄ αρχήν στο ΚΕΠΥΟ για διευκρινίσεις, τον ενημέρωσαν ότι αδυνατούν να ξεχωρίσουν ποιες χρήσεις έχουν κλείσει, για ποιες έχει προσφύγει και ποιες είναι ακόμα ανέλεγκτες !

Άδειο το ταμείο της περαίωσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: