Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Προτάσεις σοκ της τρόικας για απολύσεις και μισθούς

Τα ενδιαφέροντα νέα της ημέρας, τι έγραψε ο τύπος, τα blogs, οι ειδήσεις. «Φωτιές» άναψαν τα εργασιακά στην τρόικα, που ανέβαλλε τις δηλώσεις για ένα 24ωρο και… βλέπουμε.

Μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις του Σαββατοκύριακου και ενώ όλα ήταν έτοιμα το άρθρο της υπουργού Εργασίας, Λ. Κατσέλη, εναντίον της τρόικα, οδήγησε στην 24ωρη παράταση των ανακοινώσεων, προκειμένου να διευθετηθούν κάποια θέματα, όπως η χαλάρωση των συλλογικών συμβάσεων, και να λυθούν οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, οι οποίες προέκυψαν από το άρθρο της υπουργού

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά την «κρυάδα», εξηγεί ότι δεν κινδυνεύει η γ΄ δόση, η οποία θα εκταμιευθεί τον Φεβρουάριο, αλλά η δ’ δόση, ενώ οι τροϊκανοί ετοιμάζουν σχέδιο με επιπλέον περικοπές σε λιγότερο διάστημα. Όσον αφορά τα εργασιακά, τα στελέχη ζητούν απολύσεις στο Δημόσιο και ξεκαθαρίζουν ότι σύμφωνα με το μνημόνιο οι μετατάξεις θεωρούνται προσλήψεις!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα απαιτούν ακόμα:-Συγχωνεύσεις ΔΟΥ και ποινές (μέχρι και απόλυση) για τους επίορκους εφοριακούς

-Μειωμένο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και κατάργηση επιδομάτων

-Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας

-Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Οι αλλαγές πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο, όπου θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη δόση.

Παζάρι στο παρά πέντε βρισκόταν σε εξέλιξη χθες µεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, µε επίκεντρο τις αντιρρήσεις της υπουργού Εργασίας, κ. Λούκας Κατσέλη, στην εφαρµογή της διάταξης του Μνηµονίου, σύµφωνα µε την οποία οι επιχειρησιακές συµβάσεις υπερισχύουντων κλαδικών.

Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δίνουν αµοιβές κάτω από τα προβλεπόµενα από τις κλαδικές συµβάσεις επίπεδα. Η κόντρα µεταξύ της κ. Κατσέλη και της τρόικας προκάλεσε «εµπλοκή, καθυστέρηση καιένταση» στις διαπραγµατεύσεις, σύµφωνα µε πηγή που συµµετείχε σ’ αυτές.

Το αποτέλεσµα ήταν να µην ολοκληρωθούν αυτές τοΣάββατο, όπως είχε προγραµµατιστεί αρχικώς, αλλά να συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο και ναχρειαστεί η παρέµβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού προκειµένου να υπάρξει απεµπλοκή.

Χθεςτοαπόγευµαοκ.Γ. Παπανδρέου συναντήθηκεµε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,παρουσία και του συµβούλουτου, πρώην αντιπροέδρου τηςΕυρωπαϊκής ΚεντρικήςΤράπεζαςκ. Λουκά Παπαδήµου, και αφού ενηµερώθηκε για την πορεία των διαπραγµατεύσεων έδωσε – σύµφωνα µε πληροφορίες – το «πράσινο φως» στο υπουργείο Οικονοµικώννα συµφωνήσει µε την τρόικα στη βάση µιας συµβιβαστικής λύσης, η οποία θα κινείταιπάντως στη γενική κατεύθυνση της εφαρµογής του Μνηµονίου. Θα τίθενται, δηλαδή, κάποιες προϋποθέσεις προστασίας τωνεργαζοµένων, αλλά όχι τόσεςόσες ήθελε ηκ. Κατσέλη, επιδιώκοντας – σύµφωνα µε την τρόικα – την ουσιαστική ακύρωση της ενλόγω διάταξης του Μνηµονίου, που έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες από πηγές που συµµετείχαν στις διαπραγµατεύσεις αναφέρουν ότι η κόντρα µεταξύ της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας σιγόβραζε όλη τηνπροηγούµενη εβδοµάδα. Χαρακτηριστικά, στέλεχος της τρόικαςανέφερε σε οικονοµικό παράγοντα, µετον οποίο συζήτησε τοθέµα, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κτήµα της το Μνηµόνιο», µε την έννοια ότι ορισµένα στελέχη της, όπως η κ. Κατσέλη, εξακολουθούν να το πολεµούν, αντί να το στηρίζουν. Το χθεσινό άρθρο της υπουργού Εργασίαςστην εφηµερίδα «Το Βήµα», που δηµοσιεύτηκε µε τίτλο «Γιατί λέω “όχι” στο ∆ΝΤ», κλιµάκωσε την ένταση καθώς τα στελέχη της τρόικαςθεώρησαν ότι δυναµίτισε τις διαπραγµατεύσεις και τους αφαίρεσε την όποια δυνατότητα συµβιβασµού. Το αποτέλεσµα, µάλιστα, ήταν να σκληρύνουν τη στάση τους.

Για τη διαιτησία
Εκτός από τις επιχειρησιακές συµβάσεις, ανοιχτόµέχριαργά έµεινε ακόµη ένα θέµα τηςκ. Κατσέλη, πουαφορούσε τηδιαιτησία, αλλά τελικώςεπιλύθηκε κοινή συναινέσει. Οι διαπραγµατεύσεις για το Μνηµόνιο νο. 3,

δηλαδή τη νέαεπικαιροποίηση του Μνηµονίου, αποδείχθηκαν, πάντως, εξαιρετικά σκληρές στο σύνολό τους.

Παρότι υπήρξε συµφωνία στον προϋπολογισµό, στις γενικές κατευθύνσεις, η τρόικα ξετίναξε στη συνέχεια όλα τα θέµαταστη λεπτοµέρειά τους. Ετσι, η νέα συµφωνία αναµένεται να υπογραφεί τελικώς σήµερα,ενώ για αύριο αναβλήθηκε η προγραµµατισµένη για σήµερα συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

Μηδενικές προσλήψεις λόγω µετατάξεων

Σημείο εμπλοκής αποτέλεσε και το θέµα των µετατάξεων των υπαλλήλων ΔΕΚΟ που θα κλείσουν ή που θα συγχωνευθούν µε άλλες.

Η τρόικα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι συγκεκριµένοι υπάλληλοι δεν θα µετρούν µόνο ως «απολύσεις» από τις ΔΕΚΟ, αλλά και ως προσλήψεις στον στενό δηµόσιο τοµέα, εφόσον εκεί µεταταγούν. Αυτό σηµαίνει ότι θα αποδυναµωθεί η δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει νέες προσλήψεις, µε βάση την ήδη ισχνή αναλογία της µιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις που προβλέπει το Μνηµόνιο. Η κυβέρνηση, σύµφωνα µε πληροφορίες, δέχθηκε τη λογική αυτή της τρόικας, αλλά επεδίωξε να εξαιρεθούν οι τοµείς της υγείας, της παιδείας και των σωµάτων ασφαλείας, ώστε να µην υπάρξει έλλειψη στο προσωπικό των εν λόγω κρίσιµων τοµέων.

Ακόµη, ιδιαίτερη σηµασία έδωσε η τρόικα στην υιοθέτηση µηχανισµών που θα διασφαλίζουν την υλοποίηση των µέτρων του Μνηµονίου.

Θέλησε να υπάρξουν συγκεκριµένες δικλίδες ασφαλείας, ώστε να είναι σίγουρη ότι οι ΔΕΚΟ και οι άλλοι φορείς του Δηµοσίου θα κάνουν αυτά που προβλέπονται.

Η αναµενόµενη θετική εισήγηση της αντιπροσωπείας της τρόικας για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου αναµένεται να συνοδεύεται αυτήν τη φορά από αυστηρό τελεσίγραφο. Αν η Ελλάδα αποκλίνει από τα συµφωνηθέντα, πρέπει οπωσδήποτε να πάρει διορθωτικά µέτρα.

Διαφορετικά, θέτει σε κίνδυνο την επόµενη δόση του δανείου, η οποία και αναµένεται να εγκριθεί πολύ πιο δύσκολα.
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: