Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Για την τρίτη δόση σκληρός 10λογος μέτρων. Για την τέταρτη;

Τα ενδιαφέροντα νέα της ημέρας, τι έγραψε ο τύπος, τα blogs, οι ειδήσεις. Δέκα στόχους με σημαντικές συνέπειες για την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το προσεχές διάστημα κάτω από τις επιταγές της Τρόικας, προκειμένου να συνεχίσει η ομαλή ροή των δόσεων του ύψους 110 δισεκατομμυρίων δανείου που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στον δεκάλογο του μαρτυρίου περιλαμβάνονται επιγραμματικά:


Διαχείριση και έλεγχος των δημοσίων δαπανών
Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ
Μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα
Αντιμετώπιση της σπατάλης στη δημόσια υγεία
Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις
Πρώτος και βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών, γεγονός που σημαίνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγάλο θύμα θα είναι οι δημόσιες δαπάνες. Η απόφαση αυτή με τη σειρά της σημαίνει ότι παγώνουν όλα τα δημόσια έργα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ροή χρήματος προς την αγορά και, δη, την κατασκευαστική, η οποία ήδη στενάζει.



Δεύτερος στόχος, όπως παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου του, τη συγχώνευση εφοριών, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο μήνα και με την προώθηση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της φορολογικής δίκης. Αυτά που δεν είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι 1) ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτέλεσε στόχο της κυβέρνησης και όταν εξελέγη, πριν από 1,5 χρόνο, και 2) ότι είναι αυτή η μη αντιμετώπιση αυτού του διαχρονικού προβλήματος που έχει υποχρεώσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς να πρέπει να μαζέψουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από σήμερα έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ, από τις οποίες στη Λεωφόρο Νίκης προσδοκούν ότι θα περικόψουν 800 εκατομμύρια ευρώ με συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων από το Α΄ τρίμηνο του 2011. Η λεπτομέρεια που «διέφυγε» από τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι όλες οι μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα συνδέουν ευθέως τις οικονομικές περικοπές με περικοπές στον αριθμό των εργαζομένων.

Το επόμενο θέμα που θέτει η κυβέρνηση είναι η εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για 5 απολύσεις», στον οποίο υπάγονται και οι μετατάξεις από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν αντιλήφθηκε ότι η αρχική διατύπωση οδηγούσε σε συνειρμούς για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Βέβαια στο δημόσιο υπάρχουν και οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για τους οποίους το Σύνταγμα δεν προβλέπει τον ίδιο βαθμό προστασίας με τους συναδέλφους τους μονίμους υπαλλήλους. Και βέβαια από την εξίσωση επιμελώς αποσιωπήθηκε η ύπαρξη χιλιάδων συμβασιούχων για τους οποίους η πόρτα εξόδου πλησιάζει απειλητικά.

Όσο για την αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της υγείας αρκούν οι δηλώσεις του αρμόδιο υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου στην εφημερίδα «VETO». Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι από το Β΄ εξάμηνο του 2011 έρχεται «Καλλικράτης» με συγχωνεύσεις, ου μην και καταργήσεις, νοσοκομείων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τους εργαζόμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα όσο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ώρα, μάλιστα, που ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο έκτος στόχος αφορά την αλλαγή προς το ελαστικότερο των εργασιακών σχέσεων με την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ακόμα και με το «χάπι» της «ύπαρξης αναγκαίων προϋποθέσεων», όπως αποτυπώνεται και στο κείμενο της Τρόικας. Είναι σαφές ότι και μόνο η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικού πλαισίου στις εργασιακές σχέσεις θα οδηγήσει σε επί του πρακτέου μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθεί η απελευθέρωση επαγγελμάτων, για την οποία πρόβα τζενεράλε αποτέλεσαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2010 και θα ψηφιστεί το Α΄ τρίμηνο του 2011.

Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται ως στόχος από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με απλοποίηση των διαδικασιών, άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων κτλ. Το μόνο που μένει είναι να βρεθούν τα χρήματα και οι άνθρωποι που μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα αβεβαιότητας-ακόμα και για την καθημερινότητα-θα αποφασίσουν να ρισκάρουν.

Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνει, επίσης, η αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας, για την οποία αναμένεται η συμφωνία με την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους σε αυτήν ενώ έρχεται και η απανταχούσα και για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για το οποίο θα υπάρξει διαχωρισμός.

Τελευταίος και «φιλόδοξος» κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου στόχος, η εισροή 7 δισεκατομμυρίων για την τριετία – με το ένα από αυτά να πρέπει να εισπραχθεί το 2011 – από αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις. Για όσους δεν το θυμούνται είναι ο πιο ευγενικός τρόπος για να εκφράσεις το πωλητήριο στα «ασημικά».

Προς Μνημόνιο 4

Η είδηση, πάντως, που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες είναι η υποχρέωση της κυβέρνησης να παρουσιάσει κατά την επόμενη διαδικασία αξιολόγησης από τους εκπροσώπους της Τρόικας το «μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό σχέδιο». Το κείμενο αυτό, που, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, πρέπει να ψηφιστεί το καλοκαίρι του 2011, θα αποτυπώνει, έστω και σε γενικές γραμμές, τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοικονομήσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2012-2014 ώστε στο τέλος της περιόδου αυτή το έλλειμμα να βρεθεί, επιτέλους, στα 6 δισ. ευρώ έχοντας ξεκινήσει από τα 22 δισ. στο τέλος του 2010.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: